Trimedialaisten etätyöpisteet + 7 vinkkiä etätyöhön

Olemme jo aiemmin pyöritelleet ideaa blogipostauksesta, jossa esittelisimme etätyöpisteitämme ja niiden ergonomisuutta – tai sen puutetta. Nyt etätyön määrä on kasvanut niin paljon, että meiltä löytyy runsaasti materiaalia erilaisista työpisteistä. Kuvista voi kenties huomata, että osalle etätyö on jo tuttua. Suurin osa on kuitenkin tottunut tekemään töitä toimistolla, eikä kotiin ole tarvinnut rakentaa etätyöpistettä ennen tätä kevättä. Omien etätyöpisteiden esittelyn lisäksi jaamme tiivistelmän parhaiksi todetuista etätyörutiineista postauksen loppupuolella.

Etätyöpisteitä on luonnollisesti yhtä paljon, kuin tekijöitäkin. Kirjo eri pisteiden välillä on laaja. Osalla on oma työhuone, osa on majoittunut olohuoneen nurkkaan. Löytyy meiltä jopa etätyöaittakin valikoimasta.


Toimistolla meille on varattu sähköpöydät ja näytöt, joiden avulla on helppo säädellä työasentoa. Asennon vaihtaminen säännöllisesti tekee hyvää varsinkin selälle, eikä niska jumiudu niin helposti, kun työasioita voi tehdä suurella näytöllä 13″ läppärin sijaan. Kokemuksen rintaääni sanoo, että keittiön tai olohuoneen työpöydän ääressä työskentely kovalla jakkaralla on hyvin erilaista, kuin toimistolla.


Saa nähdä miten tilanne kehittyy parin seuraavan kuukauden aikana, niin työpöytien kuin työtapojenkin osalta. Monella on myös pieniä lapsia  valvottavana, mikä hankaloittaa keskittymistä melko paljon. Tilanne on onneksi väliaikainen ja aika tekee varmasti tehtävänsä ja tilanteeseen sopeudutaan kyllä.

Vinkit onnistuneisiin etätyöviikkoihin:

Siisti työympäristö
Pyykkikasat, astiat pöydillä ja viemättömät roskat häiritsevät ainakin allekirjoittaneen keskittymistä. Siisti isot linjat jo edellisenä iltana, jotta aamu alkaa mahdollisimman hyvin.

Ergonomiset työpisteet
Jos kotoasi löytyy sähköpöytä ja hyvä penkki, onneksi olkoon, kuulut marginaaliin! Jos ei, kokeile vaihtaa asentoa monesti päivän aikana. Monen tunnin istumissessiot aiheuttavat pahimmat jumit.

Pelisäännöt muiden kotona asuvien kesken
Tämä on todennäköisesti suurin haaste etätyössä, varsinkin kun perheen pienimpien kanssa neuvottelu ei ole aina helppoa. Ihannetilanne on tehdä aikataulu, jossa on varattu aikaa myös lasten kanssa ”sekoilulle”. Ja siltikin varautua siihen, ettei työaikataulut pidä, koska lapsesi on vaan pakko saada kertoa mitä Ryhmä Haun Riku on tällä kertaa tehnyt.

Rutiinit
Herää aina suunnilleen samaan aikaan. Päätä etukäteen millä aikavälillä teet töitä – oli se sitten yhteen putkeen tai useammassa pätkässä. Aamulenkki on hyvä tapa herätellä itseään töihin ja korvata työmatkaan menevä aika jollain järkevällä.

Pysy aktiivisena
Aktiivisuus auttaa pitämään mieltä virkeänä. Tämän ei tarvitse tarkoittaa 100 punnerrusta päivässä – haasteita, vaan enemmänkin arkiaktiivisuuden ylläpitäminen. Nouse välillä hakemaan vettä, käy postilaatikolla tai pyykkituvassa ja koiran voi hyvin käyttää pienellä lenkillä myös keskellä päivää.

Sosiaalisuus
Me on pidetty säännöllisesti työpaikan etäkahvit aina iltapäivisin. On ihan tervettä jutella, tai edes kuunnella työkaverien höpöttelyä. Muista myös läheisiäsi ja soittele heidän kanssaan – myös piirrä ja arvaa-peli on aika kiva tapa olla yhteydessä ystäviin ja onnistuu hyvin ”Jaa näyttö” toiminnon avulla.

Pidä mikrotaukoja
Äläkä ressaa siitä, oletko tarpeeksi tehokas juuri nyt. Kotona työskentely on erilaista. Kun tekee töitä, se on yleensä tehokkaampaa kuin työpaikalla, koska kukaan ei keskeytä, naputa pöytää tai juttele työkaverien kanssa. Siksi kotona ei kannata stressata liikaa siitä, kuinka monta kertaa käy hakemassa kahvia, tai silitteleekö koiraa liian pitkään. Oikean rytmin löytää kyllä. Motivaatiopulan iskiessä kannattaa jutella työkaverien tai esimiehen kanssa ja hakea tsemppiä sitä kautta.

Pakko todeta, ettei meistä kovin monella toteudu kaikki nämä kohdat. Kodin siistinä pitäminen on varsin henkilökohtaista, osalla koti on aina kiiltävän puhdas ja pyykit hoidettu, kun taas toisia ei haittaa pieni (tai suurempikaan) epäjärjestys. Työpisteitä löytyy varsin ergonomisista sähköpöydistä aina niihin väliaikaratkaisuihin saakka, joita katsellessa selkäniveliä kivistää. Tosin, pitää myöntää että ihmisiä on monenlaisia ja toisten fysiikka kestää vaikeita asentoja paremmin kuin toisten.

Eniten haasteita kuitenkin aiheuttanee muut kodin asukkaat, ainakin jälkikasvun omaavilla. Riippuen lasten iästä ohjelmaa täytyy keksiä, joko leikkimistä tai läksyjen seuraamista. Lasten kanssa asiat eivät aina mene, kuten kuvittelisi. Tähän ei oikein ole muuta ratkaisua, kuin aika ja toivo siitä, että lapsillekin muodostuu pikkuhiljaa rutiini tähän uudenlaiseen arkeen.

Meillä tauotus vaihtelee työntekijästä riippuen. Toisilla tauoista pitää huolta lapset tai koirat, monilla se on ihan itsestä kiinni. Etätyössä olisi tärkeää muistaa mennä työtehtävä, eikä käytetty aika, edellä. Jos pystyy kotona tekemään töitä ilman häiriöitä, on tekeminen usein tehokkaampaa kuin toimistolla. Lounaalla kannattaa tuulettaa ajatuksia ja päästää irti mielessä pyörivistä työtehtävistä.

Uudenlainen arki vie aikaa muuttuakseen sulavaksi. Tsemppiä kaikille, kyllä tämäkin tilanne vielä menee ohi.