Haaste: kolmen minuutin taukojumppa

Viikko 45: ”Taukojumppa. Tarkoitus on herätellä passiivisia lihaksia, jotta saadaan veri kiertämään myös vielä iltapäivällä. Haasteen voi suorittaa istuen tai seisten. ”

Viikolla 45 pureuduttiin koodarien ydinongelmaan: istumatyöstä johtuviin niska-, hartia- ja selkäkipuihin. Trimedian toimistolla on mahdollista tehdä töitä seisten, istuen tai Fatboyssa makoillen, mutta tästä huolimatta trimedialaisten lihakset tuppaavat kipeytymään ja taukoja pidetään liian harvoin. Inari haastoi porukan lähtemään mukaan taukojumppaan, joka ei veisi päivästä kuin kolme minuuttia. Taukojumppa keskittyy kiristyvien lihasten venyttelyyn ja passiivisten lihasten aktivointiin. Etäpäivää viettäville annettiin avuksi tämä Hyvä Terveys-lehden artikkeli, josta löytyy kolme helppoa ja nopeaa liikettä, joilla vilkastuttaa verenkiertoa.

 

 

Haasteen antaja lupautui pitämään yhteisen taukojumppahetken parina ensimmäisenä päivänä, jotta trimedialaiset pääsevät kunnolla vauhtiin. Me olemme melko yhteisöllistä porukkaa, mutta nautimme myös töihin syventymisestä omassa rauhassa. Tästä huolimatta yhteiseen taukojumppaan intoutuivat melkein kaikki trimedialaiset, mikä oli oikein positiivista.

Taukojumppa aiheutti kiitosta, mutta myös kiroamista. Venyttely ja pieni lihasten herättely kesken työpäivän sai todellakin veren kiertämään. Osalla trimedialaisista taukojumppa oli jopa liian tehokas – venyttelyhetki oli avannut lihaksia niin tehokkasti, että monen niska tai hartiat olivat kipeytyneet – ei ihan toivottu lopputulos.

Tästä huolimatta yhteiseen taukojumppahetkeen osallistuttiin tiistainakin. Valitettavasti haasteen antaja satutti polvensa ennen alaraajojen taukojumpan esittelyä, mutta sen ei annettu häiritä. Venyttelyhetket tuli silti pidettyä. Viikon viimeinen taukojumppa vedettiin A-Han Take on Me:n rytmissä.

Haasteesta jäi kaikille käteen hyviä venyttelyvinkkejä, sekä muistutus siitä, että istumatyö ei todellakaan ole tuki- ja liikuntaelimille se helpoin työ. Taukojumppa-viikolla keskustelu ajautui välillä myös vapaa-ajan liikkumiseen ja siihen, miten omasta kunnosta pyritään pitämään huolta. Onneksi meillä on mahdollisuus tehdä työtä asentoa muuttaen, seisten tai makoillen. Jo pelkkä liikkumisen lisääminen voi helpottaa yläselän ja niskan jumiutumista.

Oletko itsekin istumatyössä? Nappaa tästä vielä artikkelivinkit hyviin työasentoihin & taukojumppiin!

Yle – Vinkit istumatyön haittojen selättämiseen

MeNaiset – oikeanlaiset työasennot istumatyöhön

Anna – 7 liikkeen tehokas taukojumppa