Haaste: hengitä ja löydä fokus

“Vko 40: Rauhoittuminen ja fokuksen löytäminen yksinkertaisella hengitysharjoituksella x3 päivässä.

  • Etsi kohtalaisen rauhallinen paikka
  • Sulje silmäsi ja hengitä nenän kautta normaalisti (Pointtina ei ole hengittää mitenkään erikoisesti, vaan pelkästään seurata omaa hengitystä)
  • Laske mielessäsi yksi sisäänhengityksellä ja kaksi uloshengityksellä -> aina 10 asti, eli 5 täyttä hengitystä
  • Aloita laskeminen alusta ja toista kolme kertaa (15 täyttä hengityssykliä)
  • Tee kolme kertaa päivässä, esimerkiksi aina ennen kuin jatkat työntekoa tauon jälkeen

Hengitysharjoituksia käytetään mielen tyhjentämiseen ja ajatusten keskittämiseen. Hengittäminen on tärkeä osa meditaatioharjoituksia, johon saimme ensikosketuksen tämän harjoituksen avulla. Tärkeää harjoituksessa oli se, ettei tarkoituksena ollut hengityksen muuttaminen, vaan pelkästään sen seuraaminen.

Haaste herätti intoa jo ennen sen aloittamista. Meillä on tapana kertoa tulevan viikon haaste aina edellisen viikon perjantaina, jotta niihin voi valmistautua viikonlopun aikana. Tässä tapauksessa hengitysharjoitusta taidettiin tehdä ensimmäisen kerran jo perjantai-iltapäivänä. 

 

Aivan kuvan kaltaista ympäristöä ei meditoimiselle löytynyt, mutta onneksi toimistolta löytyi tarvittaessa jokaiselle oma hiljainen tila, missä sai keskittyä ilman ärsykkeitä.

 

Miten meni?

Hengitys- ja keskittymishaaste sai positiivisen vastaanoton ja viikko jatkui hyvässä hengessä. Kollegoita muistuteltiin hengittämisestä, eikä kukaan ihmetellyt, jos joku katosi pimeään neukkariin pariksi minuutiksi. Vaikka pääosin vastaanotto oli hyvin positiivinen, oli myös muutama, ketkä yksinkertaisesti unohtivat hengitellä. Meiltäkin löytyy monta eri tyylistä keskittyjää: niitä, ketkä yksinkertaisesti päättävät uppoutuvansa töihin ja myös näiden vastakohtia, eli niitä keiden ajatukset sinkoilevat pahemmin kuin tilhi pihlajapäissään.

 

Hengityshaaste tuotti positiivisia kokemuksia – ajatukset selkeytyi, ainakin hetkeksi.

 

Haaste oli erityisen sopiva ja myös onnistumisen tunteita herättävä jälkimmäisenä mainitulle ryhmälle. Hengitysharjoitus koki kuitenkin lievän inflaation loppuviikkoa kohden, kun alkuhuuma meni ohi. Joillekin hengitysharjoitus jäi kuitenkin tavaksi, jota jatketaan yhä tälläkin viikolla. Loppupäätelmänä voisi todeta, että keskittymisharjoitukset tekevät hyvää, mutta vaativat hyvän motivaattorin.

 

Osalle keskittyminen oli helpompaa, ehkä jopa hämmentävän helppoa tuloksista päätellen.

 

Jos itse koet välillä haasteita keskittyä, kokeile ihmeessä yllä olevaa harjoitusta. Ylipäätään hetkeen pysähtyminen, silmien sulkeminen ja rauhoittuminen tekee hyvää hektiselle elämäntyylille.