Haaste: älä osta valmisruokaa

“Vko 38: Älä osta valmisruokaa. Ei salaattibaareja, Kokkikartanoita tai pikanuudeleita, valmista ruoka toimistolla tai tuo kotoa.

Haasteen tarkoituksena oli vähentää valmisruokien kulutusta toimistollamme ja saada ihmiset kokkaamaan itse joko kotona tai töissä. Haaste salli ruuan itse valmistamisen, eikä myöskään puolison tekemistä aterioista rokotettu.

Miten meni?

Haasteeseen lähti mukaan kaikki trimedialaiset. Viikon ajan meillä erittäin tutut näyt, Kokkikartanon ateriat, pikanuudelit ja itämaiset mikroateriat loistivat poissaolollaan. Kotoa tuodut ateriat herättivät keskustelua, onneksi ihan positiivista sellaista – muutamaa vitsiä lukuunottamatta. Muutama hurja myös testasi itse lounaan valmistamista; Trimedian keittiössä valmistui ainakin kreikkalaista salaattia, pastaa sekä melko monia “kunhan kokosin kaikkea kivaa kotoa”-aterioita.

 

Kuvituskuva, kuten ehkä arvasitkin.

 

Kokeilu herätti myös pientä ryhmäpainetta, varsinkin niille, keillä ei ollut tapana tehdä lounaita valmiiksi edellisenä iltana. Aikatauluihin tai ostoslistaan olikin yllättävän haastavaa sujauttaa seuraavan, tai jopa koko viikon ruuat. Eniten ongelmaa tuotti juurikin ruuan tekemiseen menevä aika. Moni Trimedialainen elää parhaillaan ruuhkavuosia, jolloin tekemistä on enemmän kuin päiväkoti-ikäisellä vipeltäjällä tramppapuistossa – tyhjät hetket käytetään rentoutumiseen, eikä ruokalistan suunnitteluun. 

Vaikka haasteen alkupuoli saattaa kuulostaa siltä, että meillä syödään pelkästään eineksiä, tilanne ei ole aivan näin. Moni tuo ruokansa joka päivä kotoa ja saattoi tehdä jopa koko viikon ruuat pakastimeen valmiiksi. Minimivaiva, maksimipalkka niin sanotusti. Itse tehdessä voi myös säästää pitkän pennin, eikä ruoan maussa hävitä valmisaterioille – päin vastoin. Kokkaamiseen tottuneille henkilöille haaste oli luonnollisesti ”pala kakkua”.

Tässä välissä voisi myös huomauttaa, että aikanaan Trimedialla on ollut oma ruokarinki. Parhaillaan rinkiin osallistui 6-7 henkilöä, eli miltei kaikki sen aikaiset tyypit. Yksi toi ruuat ja kokkasi muille, mikä toi tiiviiseen yhteisöön vielä vahvemman perhe-fiiliksen. Pikkuhiljaa ruokailutottumukset muuttuivat ja erikoisruokavaliot lisääntyivät, jolloin yhteisen ruuan tekemisestä tuli haastavampaa kuin ennen. Tällä hetkellä ruokarinki olisi jo aikamoinen haaste, tai ainakin ruuan pitäisi olla vegaanista, gluteenitonta, laktoositonta ja mieluiten vältellen FODMAP-hiilihydraatteja… Eli, ehkä tuomme omat eväät vielä toistaiseksi.

 

Kuvituskuva, joka on lähempänä todellisuutta siitä, mitä meidän keittiössä näkyi kotiruoka-viikon aikana.

 

Haaste aiheutti kaikissa positiivisia tunteita. Oli hienoa nähdä, että kaikki onnistuivat tuomaan mukanaan kotiruokaa tai kokkaamaan jotain syömäkelpoista toimistolla ainakin muutaman kerran. Haasteen loputtua oli kuitenkin havaittavissa myös ilon pilkahduksia – ensi viikolla voidaan syödä taas normaalisti! 

Heitämme haasteen myös sinulle, lukijalle – erityisesti niille, jotka notkuvat joka sunnuntai kaupan valmisruokaosastolla, pohtien, mitä sitä ensi viikolla söisi. Hyväksi todettuja reseptejä ovat esimerkiksi kaikki kasviskeitot, makaronilaatikot ja erilaiset kastikkeet, joita on helppo täydentää riisillä tai pastalla. Kaikki edellä mainitut vaihtoehdot ovat myös melko simppeleitä pakastaa, jolloin koko viikon ruuat voi toteuttaa kerralla.