Erilainen kevät

Tämä kevät on vaikuttanut kaikkien arkeen, tavalla tai toisella. Osan työt ovat siirtyneet kotisohvalle, osalla ne loppuivat kokonaan. Kevät ei ole ollut helppo kenellekään, sillä uuteen tilanteeseen sopeutuminen vie jokaiselta oman aikansa. Me olemme varsin kiitollisia, kun pandemia ei juurikaan vaikuttanut työtilanteeseemme – vaikka se siellä toki näkyikin. Kevät toi mukanaan myös pakollisia muutoksia, kuten etätöihin siirtymisen.

Meillä etätyöt alkoivat maaliskuun puolessa välissä, kun tilanteen vakavuus Euroopassa kävi ilmi. Meidän alalla etätyöt on varsin helppo toteuttaa ja työntekijät saavat vapaasti olla etänä muutenkin. Etätöistä voi koronan jälkeen tulla yhä yleisempää muillakin aloilla, sillä monet yritykset joutuivat sopeutumaan tähän uuteen arkeen ja uudenlaisiin viestintämuotoihin kerralla. Vaikkeivat etäpalaverit koko tiimin kesken ole aina sieltä helpoimmasta päästä, niin useimpia tehtäviä voi kuitenkin tehdä etänä melko vaivattomasti.

Kaikenlaisissa työyhteisöissä on tärkeää ylläpitää yhteishenkeä. Etänä oleminen tekee tästä haastavaa, koska sosiaalista kanssakäymistä ei ole säännöllisesti. Työasioista tietysti palaveerataan, mutta muusta ei. Kaikki ohimennen heitetyt tervehdykset, kahvi- ja lounastauon keskustelut, sekä työpäivän aikaiset ajatusten vaihdot jäävät pois.

Kehitimme tähän tarpeeseen säännöllisen epäsäännölliseksi muodostuneen kahvitauon, joka oli tarkoitus pitää joka iltapäivä n. 13.30. Monen viikon ajan kahvitauolta löytyi usein kymmenkunta henkilöä. Mutta ensimmäisten viikkojen jälkeen tämä tapa jäi pois, lienikö syynä kesälomia edeltävä ruuhkapiikki, sitä emme saa koskaan selville. Kun toimistolle palaamisesta ei vielä toukokuun alussa ollut tietoa, alkoi osa porukasta kaipaamaan jotain vapaamuotoisempaa illanviettoa.

Kesäetäbileet

Järjestimme toukokuun lopussa kesäetäbileet, jotka toteutettiin videoyhteyden välityksellä. Juhlien järjestäjinä toimi muutama henkilö, jotka suunnittelivat ohjelman ja juonsivat iltaa. Meillä on ollut tapana kokoontua ennen kesän ja kesälomien alkamista, joten tilanteesta johtuen päätimme tehdä sen etänä. Bileissä oli monenlaista ohjelmaa ja kisailua, toki myös pausseja, jottei kotielämä täysin unohdu. Me keräsimme muutaman ajatuksen, jotka meillä tekivät tästä illasta erinomaisen. Itse sovelsimme näitä etäbileisiin, mutta toki samat ideat pätevät myös kasvotusten järjestettävissä illanvietoissa.

Tiimiytyminen

Tiimeissä tekeminen vahvistaa yhteishenkeä. Työpaikalla tulee helposti ryhmäydyttyä saman alan ihmisten kanssa, tai pitkäaikaisimpien työkavereiden. Tiimiyttämällä työntekijät voidaan sekoittaa pakkaa ja antaa kaikille mahdollisuus viettää aikaa uusien ihmisten kanssa.

Tietovisat

Tietovisa ei välttämättä kuulosta superhauskalta tekemiseltä, mutta kummasti ne aina saavat ihmiset innostumaan. Varsinkin, jos kysymyksiin on panostettu ja ne herättävät paljon keskustelua: silloin on onnistuttu. Pisteillähän ei ole mitään merkitystä, vaan tärkeää on se, että kaikilla on hauskaa ja juttua riittää.

“Etsi tämä tavara”

Tämä leikki on helppo toteuttaa toimistolla, puistopiknikillä tai etänä. Tehtävänä on etsiä joku tavara, jota kilpailun vetäjä ehdottaa. Kilpailun vetäjän kannattaa toki suhteuttaa pelattava ympäristö etsittäviin asioihin; jos olette ulkona, ei kannata pyytää etsimään teippirullaa. Voi tulla pitkä ilta muutoin. Nopein löytäjä saa pisteen – meillä se oli usein yksiössä asuva tiimipelaaja, jolla ei ollut pitkä matka, noh, minnekään.

Kokkisota

Jokaiselle osallistujalle toimitettiin ruokakassi, josta kokattiin yhdessä. Pelin vetäjä näytti esimerkkiä etäyhteyden avulla ja muut puuhasivat omissa keittiöissään. Lopussa otettiin kuva valmiista toteutuksesta ja pisteytettiin kuvat anonyymisti. Parastahan tässä oli, että lopputuloksen sai syödä itse!

Kokkisodan järjestäminen työporukalla voi olla haastavaa livenä, ellei satu omistamaan usean lieden keittiötä, mutta mites olisi esimerkiksi makramee- tai legosota? Yksi tekee rivakkaan tahtiin ja loput yrittävät pysyä perässä.

What’s my GIF?

Nykyään miltei kaikille tutut giffit ovat vallanneet myös meidän työpaikan keskustelukanavat. Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin sanotaan nyt vaikka näin, että gifit sisältävät vielä moninkertaisen määrän sanoja. Pelaajat saivat päättää gifin, jota he esittävät. He esittivät pantomiimin videoyhteydellä ja muut arvasivat, mistä gifistä oli kyse laittamalla näitä yhteiseen chattiin.

Nopein voittaa

Tämän pelikonseptin voi toteuttaa oikeastaan minkä tahansa asian kanssa. Keksitään tavara, jolla voi tehdä jotakin ja otetaan aikaa, kuka tekee sen nopeimmiten. Meillä tehtävänä oli hakea vessapaperirulla ja ajanlaskun alettua se piti pyörittää pään ympärille. Vessapaperin pyörittäminen on yllättävän haastavaa, sillä se tuppaa katkeilemaan. Tässä tapauksessa ohut ja pehmeä EI ole hyvä asia. Samaa ideaa voisi toteuttaa antamalla muita ajalla mitattavia tehtäviä, kuten kuka vaihtaa peiton pussilakanan nopeiten. Tosin siitä ei saisi läheskään näin viihdyttävää kuvamateriaalia!

Bonustehtävät

Jokaisessa kisassa täytyy olla mahdollisuus kerätä lisäpisteitä tuomareilta. Myös meidän etäbileissä oli tällainen mahdollisuus. Ainoa vaatimus oli vaikutuksen tekeminen tuomaristoon. Saimme seurata mm. taikatemppuja, urheilusuorituksia ja musiikkiesityksiä – ehdottomasti jatkon!


Meillä etäbileet sujuivat erinomaisesti ja aika kului todella nopeasti – kuusi tuntia meni hetkessä. Yhteishengelle teki hyvää puhua välillä muistakin kuin työasioista. Tällä hetkellä tulevaisuus näyttää koronan suhteen melko valoisalta ja paluu toimistolle on todennäköisesti monilla edessä ensi syksynä. On kuitenkin helpottavaa tietää, että vaikka tilanne uusiutuisi, tilanteesta selviytyisi kyllä. Jos jopa etäbileet ovat näin hyvä kokemus, niin kyllähän ne työtkin siellä onnistuvat.

Tämän postauksen lopussa toivotamme kaikille mukavia kesälomia, mikäli niitä on vielä edessäpäin. Meilläkin monet aloittavat lomat heinäkuussa, mutta toimistolla kyllä päivystää aina vähintään pari tekijää. Toivotaan kaikki, että tämä erikoinen kevät olisi ohi ja kohta saisimme palata täysin normaaliin arkeen.