Voiko klassisen musiikin kuuntelu parantaa keskittymiskykyä?
Viime viikolla uusin tulokkaamme Sanna sai haastaa trimedialaiset valitsemallaan tavalla. Haasteen aihealue ei tullut yllätyksenä, sillä Sannalle musiikki on tärkeä osa elämää. Tällä kertaa haaste koski klassista musiikkia!
Haaste: kuuntele klassista musiikkia ainakin 30 minuuttia viikossa
Uskaltaisin väittää, että klassisen musiikin kuuntelijat ovat vähemmistö nykypäivän työikäisten keskuudessa. Tässä haasteessa haluttiin saada trimedialaiset kokeilemaan klassisen musiikin vaikutusta yleisoloon, miksei myös keskittymismusiikin tilalle työpäivän ajaksi.
Suositukseksi heti alkuun saatiin Philip Glassia, jota kuvailtiin helposti lähestyttäväksi. Soittolistoja tarjottiin myös Spotifyn kootuista klassisista, Classic Essentials- listaksi nimetty ja Ludovico Einaudia.
Kun puhutaan klassisesta musiikista, monille saattaa muistua mieleen musiikin tunneilla läpi käydyt nimet, Beethoven, Mozart ja kenties Bach. Klassinen musiikki pitää sisällään näiden nimien lisäksi monen vuosisadan edestä musiikkia. Valinta oli vapaa ja suositukset tulivat tarpeeseen – ei ole helppoa löytää omaa lempparia satojen sävellysten joukosta! Trimedialaiset testasivat yllä olevien suosituksien lisäksi klassikkoja (Für Elise, über alles), mahtipontista oopperaa ja enemmän new age-tyyliin taittuvia instumentaalisia artisteja, joilla oli kuitenkin selkeitä yhteyksiä klassiseen musiikkiin.
Kokemuksia
Fiilikset vaihtelivat laidasta laitaan. Meiltä löytyi jo jokunen klassisen musiikin kuuntelija, joilta saatiinkin hyviä vinkkejä eri säveltäjistä. Klassisen musiikin lisäksi puheenaiheena olivat elokuva- ja pelimusiikit jotka koettiin melko hyviksi keskittymiseen. Trimedialaiset jakautuivat useampaan leiriin sen suhteen, minkälaisiin tilanteisiin mikäkin musiikki sopii.
Moni kaipasi musiikiltaan ennakoitavuutta, rauhallista rytmiä ja taustameluksi soveltuvia sointuja. Heille ”mahtipontiset” kappaleet tuottivat levottomuutta ja vaikeuksia keskittyä. Toinen ryhmä halusi tekemisensä taustalle nimenomaan voimakkaita melodioita, jotka myös antoivat boostia omalle tekemiselle. Näiden lisäksi oli ihmisiä, joille musiikki, esimerkiksi uutuuslista, oli vain taustamelua jonka avulla pystyi keskittymään omaan tekemiseen entistä paremmin.
Musiikin kuuntelun vaikutusta keskittymiskykyyn on tutkittu paljon. Tutkimuksista voidaan tehdä yhteenveto: jos työ vaatii luovuutta, lempimusiikki on paras valinta taustamusiikiksi. Jos työtehtävä vaatii ulkoa opettelua, kuten opiskellessa, taustamusiikin pitäisi olla instrumentaalista. Jos työ on näiden väliltä, tehtävien suorittamista, musiikki voi olla instrumentaalista tai laulua sisältävää – kunhan se ei ole liian kovalla, ettei keskittyminen karkaa.
Klassisen musiikin kuuntelu herätti mukavasti keskustelua siitä, millainen musiikki sopii kullekin ja millaisiin hetkiin. Oli hauska huomata, miten erilaisia kuuntelijoita jo meidän pienessä, reilun kymmenen hengen otoksessa oli. Klassisen musiikin genrestä löytyy runsaasti hyvää musiikkia esimerkiksi keskittymiseen. Yleisesti ottaen instrumentaalinen musiikki sopii parhaiten keskittymistä vaativien tehtävien taustalle.
Keräsimme omat suosituksemme Spotify-listan muodossa.