Trimedian kansainväliset vahvistukset

Nykyään on varsin trendikästä perustaa digitoimiston etäpiste johonkin lämpimään maahan, jossa voi loikoilla auringossa ympäri vuoden. Päivät lipuvat ohi tietokoneella etähommia tehden ja joka ilta pääsee todistamaan upeaa auringonlaskua valkealla hiekkarannalla. Vaihtoehtoisesti etätöitä voi tehdä myös metropolin sykkeestä, jossa voi inspiroitua kirjavasta ihmisjoukosta ja monipuolisesta kulttuurista. Meidän etäpiste ei kuitenkaan löydy Balilta tai Lontoosta, vaan paahteisesta Halbanista, Omanista.

Joulukuun alussa Trimedian pääluku kasvoi kahdella. Ei, emme palkanneet uusia tyyppejä kokopäivätöihin toimistolle, vaan meille avautui mahdollisuus tehdä yhteistyötä Omanissa sijaitsevan yliopiston kanssa. Alunperin yhteys syntyi suomalaisen opettajapariskunnan kautta, joka muutti Omaniin. GUtech, eli German University of Technology on Halbanissa sijaitseva teknillinen yliopisto, joka haluaa tarjota opiskelijoilleen mahdollisuuden tutustua alaan kansainvälisen harjoittelun kautta. Meillä on ollut harjoittelijoita aiemminkin, muttei ikinä ulkomailta. Nyt viestintä sujuu etäyhteyden välillä. Vuodenvaihteessa toimitusjohtajamme Arto kävi tutustumassa harjoittelijoihin kasvotusten, sekä samalla opittiin uutta paikallisesta kulttuurista.

Harjoittelijat pääsevät tutustumaan sisäisiin projekteihimme, jotka pitävät sisällään parin eri sovelluksen työstöä. Haluamme esitellä harjoittelijamme, Mahan ja Maramin ja avata heidän taustaansa.

Miten päädyit tälle alalle?

Maha: Taisin kiinnostua alasta jo melko nuorena. Joskus kouluvuosina otin tietotekniikka- ja HTML-kurssit vapaavalintaisina ja rakastuin alaan, erityisesti HTML:ään. Vapaa-ajalla tein blogeja Notepadilla ihan vaan huvin vuoksi. Ajauduin luonnostaan tekniikan alalle, opintojeni jatkuttua ja harrastusten (erityisesti videopelien pelaamisen) johdosta. Päätin siis jatkaa opiskelua tietojenkäsittelytieteen kandidaatiksi ja nyt työskentelen alalla.

Maram: Olen aina ollut kiinnostunut tietokoneista, ne tuntuivat ikään kuin palapeleiltä, joita on hauska ratkaista. Pienestä lähtien olen pelannut koneella ja jo pienenä myös kokosin ensimmäisen tietokoneeni. Toki se oli vain oheislaitteiden liittämistä torniin, mutta silloin pienenä se tuntui suurelta saavutukselta! Kun kasvoin, teknologiasta tuli yhä isompi osa arkeani ja tajusin, että tulevaisuudessa alalla on hyvin positiiviset työllistymismahdollisuudet. Eli siksi halusin oppia alasta lisää japäädyin alalle.

Halban, Muscat, Oman

Millainen työllisyystilanne Omanissa on teknologian saralla?

Maha: Markkina kasvaa tasaisesti Omanissa. Viime vuosien aikana hallitus on ymmärtänyt digitalisoinnin tärkeyden ja on todella panostanut niiden aloitteiden edistämisen, jotka ovat linjassa globaalien digitalisointitavoitteiden kanssa. Tämän myötä kiinnostus alaan on yleisesti kasvanut. Hallitus on myös mukana koulutuksessa ja kannustaa ihmisiä luomaan omia teknologiayrityksiä ja investoi niihin mielellään. Joka tapauksessa, vaikka ala kasvaa täällä, en usko että se syrjäyttää muita aloja. Esimerkiksi tekniikan ja palvelualojen osuus on vielä huomattavasti suurempi, enkä usko että teknologian alasta olisi syrjäyttämään niitä.

Maram: Ala on ehdottomasti kasvussa – kuten muutkin alat Omanissa. Täällä on suuri kiinnostus kaikkiin kasvaviin aloihin ja tulevaisuuteen keskitytään kovasti. Koska myös tekniikan alan potentiaali on huomattu, on alettu panostamaan myös tämän alan työympäristöön. Ennen suuret yritykset toivat lahjakkuuksia ulkomailta, mutta nyt fokus on oman maan kasvateissa ja heidän rekrytoinnissa. Meillä on paljon start-uppeja ja näitä varten luotuja ohjelmia aiemmassa yliopistossani. Ylipäätään koko ala on tällä hetkellä muuttumassa entistä avoimemmaksi ja terveemmäksi, vielä muutama vuosi sitten siellä ei oltu yhtä vastaanottavia ja kannustavia.

Salalah, Dhofar, Oman

Paljonko tiesit Suomesta ennen tätä harjoittelua – ja olitko ikinä ajatellut, että tulisit tulevaisuudessa työskentelemään suomalaiselle yritykselle?

Maha: En paljoakaan jos totta puhutaan, olin kuullut ainoastaan erittäin hyvämaineisesta koulutusjärjestelmästä. En ollut ikinä ajatellut että työskentelisin etänä Suomeen.

Maram: Minulla on ollut maantieteellinen käsitys Suomesta ja itseasiassa pari ystävää sieltä. Olen jopa kokeillut opetella kieltä ja epäonnistunut – yritys oli hyvin koomisen kuuloinen. Ystävieni kautta olen oppinut mielenkiintoisia juttuja, kuten sen, että saunominen on Suomessa ihan arkipäiväinen asia. Täällä Omanissa saunotaan todella harvoin, ainoastaan silloin kun ihmiset viettävät ns. wellness-päivää ja käyvät kylpylässä. Mutta en olisi kyllä ikinä uskonut, että työskentelisin etänä mihinkään ja että vieläpä Suomeen! Todennäköisemmin olisin voinut kuvitella aiemman kouluni kautta työskenteleväni saksalaisten yritysten tai instituuttien kanssa.

Salalah, Dhofar, Oman

Mitä olet tykännyt töistä tähän mennessä?

Maha: Nautin siitä. Joustava työaika ja vapaus ovat ihania asioita, toki projektien rajojen sisällä. Toivon että pystyn tulevaisuudessa olemaan vielä aktiivisempi ja tutustumaan tiimiläisiini enemmän.

Maram: Tähän mennessä ole nauttinut työstä! Melkein aina on jotakin uutta tehtävää ja tuntuu hyvältä ratkaista ongelmia. Pääsen työskentelemään ystäväni kanssa, joten työilmapiiri on todella mukava ja rento. Voin kommunikoida Trimedian tiimin kanssa vapaasti ja koska ikäero on niin pieni, tuntuu keskustelu todella luontevalta aiempaan harjoittelupaikkaani verrattuna, jossa itsensä ilmaisu tuntui ilmapiirin ja ikäeron takia jopa hieman pelottavalta.

Salalah, Dhofar, Oman

Harjoittelu kestää puolisen vuotta, jonka jälkeen tulevaisuus on vielä toistaiseksi auki. Olemme tutustuneet Mahaan ja Maramiin paremmin joka viikko ja myös viestintä kehittyy entistä rennommaksi. Olemme vaikuttuneita uusien lisäyksiemme taidoista ja kokemus on ollut ehdottomasti positiivinen. Kuka tietää, ehkä Trimedian tulevaisuus pitää sisällään kansainvälisen harjoitteluohjelman ja huippudevaajia ympäri maailman!

Kuvat ovat ottaneet Maha ja Maram.